Tilst historie

Den oprindelige landsby er kendt fra omkring 1200-tallet med gårde, småhuse, kirke og gadekær og ligger nu i den nuværende bydels nordlige udkant. Tilst blev indtil slutningen af 1900-tallet stavet og udtalt “Tiilst”, altså med hørlig dobbeltvokal. Det oprindelige navn er Tislæst, af gudenavnet Tir og læst, der er gammelt dansk ord for ‘efterladenskab, spor, vej’. Der har været omkring 50 oltidsmindemærker i området omkring byen, men desværre er ingen af dem bevarede. 025

Tilst Kirke og Thoralds hus, som ligger tæt på kirken er de ældste bygninger i Tilst. Både gadekæret og Thoralds hus er fredet. Her på billedet er en akvarel lavet af en lokal kunstner Morten Eriksen. Flere af hans malerier, samt genstande fra gamle gårde i Tilst kan ses på Egnsmuseet.

Tilst Kasted Geding Lokalhistorisk forening har samlet massevis af historier om Tilst område, som kan læses på deres hjemmeside www.tilstarkiv.dk. Man kan også låne en CD med en film lavet af lokalhistorisk foreningen. Filmen hedder “Vor kommune” – Tilstfilmen, fortæller om Tilst fantastiske udvikling, som startede i midten af 1900-tallet og varer 30 minutter.