nov
22
2013

Hvem er Tilst Skoles nye leder?

Månedens indspark er fra Tilst Skole. Læs her elevrådsformanden Emilie Esdahl og suppleant Pernille Carlsens interview med den nye skoleleder Birgit Smedegaard. Fortsæt læsning


Af Emilie Esdahl, elevrådsformand og Pernille Carlsen, suppleant.

Havde du gjort dig nogle overvejelser før du startede på Tilst Skole?

BirgitSmedegaardJa det havde jeg. Jeg var skoleleder ude på Kolind Skole. På et tidspunkt da jeg havde været derude i syv år tænkte jeg: hvis jeg skal nå at være noget andet end at være ude på Kolind Skole inden jeg skal være færdig med at arbejde, så skal det nok være snart og så tænkte jeg: hvad skal du lave? Skal jeg være skoleleder, eller skal jeg lave noget andet? Jeg nåede frem til at jeg faktisk rigtig godt kunne lide at være skoleleder Jeg tænkte at det ikke bare skulle være på en skole der ligner den jeg kommer fra, så kunne jeg ligeså godt blive. Jeg ville gerne på en skole og i en kommune der var lidt større end den jeg kom fra. Jeg ville også rigtig gerne arbejde på en skole hvor der var alle mulige forskellige børn, altså tosproget og etniske danskere og hvor der er børn med rigtig mange resurser og børn med ikke så mange resurser, så da Tilst Skoles lederstilling blev slået op tænkte jeg: det er den skole jeg vil være på. Så ja jeg havde gjort mig nogle overvejelser.

Hvad tænkte du da du fik jobbet?

Juhuu! Jeg tænkte at jeg glædede mig rigtig meget til at starte processen med hele den her reform. Jeg kan godt lide at arbejde med pædagogiske og organisatoriske processer.

Hvad var dit førstehåndsindtryk på Tilst Skole?

TilstSkoleDet første jeg tænkte var: hold op hvor er den stor! En kæmpe parkeringsplads og hvor er der meget grønt.  Og så tænkte jeg hvor er der meget lavt bebyggelse. Da jeg så kom ind tænkte jeg at selvom den er så stor så er der alligevel nogle overskuelige enheder. Det virkede som om det var en dejlig skole.

Hvad synes du om faciliteterne på Tilst Skole?

Jeg synes at det er nogle dejlige ude arealer, især de forskellige skolegårde der er her. Det er også nogle gode lokaler, men nogle af dem er godt nok lidt små. Alt i alt synes at det er en rigtig dejlig skole og jeg synes det er fedt at den er så tæt på TST’s  baner, og at vi har den kæmpe hal.

Er der noget du vil ændre eller indføre på Tilst Skole?

Nu kommer der jo helt en helt masse forandringer. Der kommer jo den nye arbejdstidsaftale hvor lærerne skal arbejde på en anderledes måde. Altså de skal arbejde ligeså lang tid som de plejer, men det er bare på en anden måde der skal arbejdes. Det er den ene forandring der sker, den anden forandring der sker er hele reformen. Det jeg ser som en stor udfordring for mig er at der skal samarbejdes mere mellem lærer, forældre, ledelse og elever, for få de tanker jeg har omkring at lave en god skole ind i den nye skolereform. Det med at man i den nye skoleform skal arbejde på at det enkelte barn skal blive ligeså dygtig som det kan, det synes jeg er en rigtig god ide. Det der med at vi skal bryde den sociale arv, og det med at vi skal arbejde mere med elevernes mål  og evaluere løbende det synes jeg er en god ide. Så skal vi have arbejdet med at vi så hurtigt så muligt kan give støtte til det enkelte barn så tidligt så muligt. Det er vi allerede i gang med på Tilst Skole, så det synes jeg at vi skal blive ved med.

Hvad synes du om holdordningen?

SkolelogoDet synes jeg er en god idé. Jeg synes at det er en meget meget spændende måde at lave undervisning på. Og sådan som jeg umiddelbart hører det virker det også som om at lærere og elever synes at det er en rigtig god idé.

Hvad mener du om det faglige niveau på Tilst Skole?

Altså sådan som jeg ser det var at sidste år kom eleverne ud med det højeste gennemsnit, og det synes jeg er rigtig godt. Det skal vi forsætte med. Og det kan jeg huske at en af lærerne sagde at det var på grund af holddeling og at det var muligt at målrette undervisningen mere til den enkelte elev på den måde. Så det synes jeg at vi skal forsætte med og vi skal have endnu flere børn, der bliver endnu dygtigere. Jeg synes vi er godt på vej.

Hvad synes du om at skolen er så forskellig og at der ikke er en klasse der ligner hinanden?

Det synes jeg er fantastisk! Jeg synes det er en stor resurse. Det at Tilst Skole i den grad ligner det ganske almindelige samfund det kan jeg rigtig godt lide. Jeg synes at det at gå i folkeskolen det er at I elever skal lære at omgås alle mennesker og det har I rig mulighed for øve jer, her på Tilst Skole. Så jeg tænker at I er rigtig godt rystet når I skal ud i voksenlivet.

Hvilken slags inspektør ønsker du at være?

Jeg håber at jeg er sådan en som I kan snakke med, og en der vil hjælpe jer, hvis I har nogle vanskeligheder. Jeg vil også gerne være sådan en inspektør som er med til at gøre de opgaver der skal løses tydelige, hvad er det vi skal arbejde med, det vil jeg gerne hjælpe med. Men det er vigtig for mig at I tænker at I kan komme ind og snakke med mig hvis I har brug for det.

Hvorfor vil du gerne være lærer/inspektør?

Med frygt for at lyde højtravende så synes jeg at det er rigtig, rigtig vigtigt i sådan et samfund som vi har, er med til at få vores demokrati til at fungere så godt som muligt. Så hvis vi skal have vores demokrati til at fungere, så skal vi være med til at uddanne børn og unge, og den proces vil jeg gerne være med til. Jeg  har været med til den som lærer, direkte i undervisningen og nu vil jeg gerne være med til at præge jeres skolegang, sådan lidt mere overordnet, og der synes jeg at Tilst Skole er rigtig interessant.

Er der et sted du altid har drømt om at tage hen?

Da jeg var meget meget ung, for mange år siden rejste jeg rundt i Kina alene. Lige da jeg var kommet til Kina blev det muligt, for første gang i hele historien at rejse med rygsæk til Tibet og det blev jeg nødt til at prøve. Så tog jeg til Tibet, ned og sejlede op ad Yangtze River og fløj ind over Himalayas bjerge og landede oppe ved Lhasa og tog med lastbil ud fra Lhasa til Golmud. Der har jeg tit tænkt – der vil jeg gerne tilbage til. Jeg kunne godt tænkte mig at tage tilbage til Lhasa igen. Jeg elsker at rejse og elsker at møde nye anderledes kultur og se hvordan man lever livet et fremmed sted.

Har du arbejdet som lærer før og på hvilke skoler?

Jeg har været lærer på to efterskoler – Flakkebjerg over på Sjælland og på Ådalens Efterskole i Hørning. Så har jeg været lærer på Aarhus daghøjskole i ti år. Mit hovedfag var dansk og medie.

Hvad laver du i din fritid?

Jeg læser bøger og ser film og er sammen med mine venner og familie. Og så dyrker jeg idræt. Jeg kan rigtig godt lide at bruge min krop og komme ud i naturen og så strikker jeg også.

Er du gift og har du børn?

Ja jeg har været gift med John i 21 og sammen har vi tre drenge på 20, 21 og 25.

Hvad er en god dag for dig?

En god dag hvor jeg vågner stille og roligt og har sovet godt om natten. Hvor jeg spiser morgenmad med de som nu er hjemme hos os og kommer i skole og løser opgaverne sådan som de nu er. At jeg rent faktisk kan løse opgaverne. Der kan være en situation hvor det kan være svært at løse opgaverne. Det kan godt være lidt frustrerende, hvis der er nogle børn som er i stor nød og man ikke bare kan hjælpe dem. Men hvis det ser ud som om man kan hjælpe de unge og forældre til at komme videre i nogle processer, så er det en god dag.

Har du altid  villet været lærer, eller har du haft andre ting i din overvejelse?

Da jeg var helt ung, kunne jeg godt tænke mig at være jordemoder. Jeg har altid syntes at det må være en fantastisk ting at hjælpe med at sætte børn i verdenen. Men så var jeg lærervikar i en periode og det synes jeg var sjovt og så tror jeg at det blev lærer.

Har du et godt råd til en elev der i fremtiden gerne vil være lærer?

Om jeg har et godt råd? Jeg tror at det er ligegyldigt hvad man gerne vil være, om det er er lærer, eller inspektør eller tømrer eller lastbilchauffør så er det rigtig rigtig vigtig at man lære at blive sig selv. Og at man lære at mærke sig selv og mærke sine egne grænser og at man tør gå efter sine drømme og sine mål. Det tror jeg er vigtigt for alle mennesker.

Er det her så dit sidste arbejde, eller ser du dig selv et andet sted om nogle år?

Det gør jeg ikke. Jeg tænker at jeg er her på Tilst Skole.